Ik zie het steeds vaker - vrouwelijke leidinggevenden die uit de bocht vliegen
17 april 2020 
4 min. leestijd

Ik zie het steeds vaker - vrouwelijke leidinggevenden die uit de bocht vliegen

Deze week kwam ik er weer twee tegen. Hardwerkende, ambitieuze en gedreven meiden die zich wiebelig, oververmoeid en gesloopt voelen. In beide gevallen zit ik aan tafel bij met hun baas en henzelf. Zowel in Enschede als in Almere zie ik twee slimme en integere dames, die gedesillusioneerd zijn. En vooral teleurgesteld zijn in zichzelf.

Overeenkomsten

Ze hebben veel overeenkomsten, hoewel de één in een zakelijk financieel bedrijf werkzaam is en de ander binnen een hectische overheidsorganisatie.

Beiden waren tot een jaar geleden kanjers in hun vak. Echte experts en heel betrokken bij hun werk. Immers dat zijn de mensen die de kans krijgen om leidinggevende te worden.

Ze zijn beiden enthousiast en vol goede moed begonnen. Ze hebben zich gemotiveerd overal in en op gestort en werken zich een slag in de rondte omdat ze er graag wat van willen maken. Zijn bereid overal over mee te denken, te ondersteunen en aan te pakken.

De problemen

Echter, in dat keiharde werken wordt de grond onder hen steeds drassiger. Processen zijn taai, collega’s volgen hun eigen pad, de realiteit vraagt steeds om schakelen. En er lijkt steeds meer te doen. De vele wegen zijn talloos. Na enkele maanden ontstaat een steeds grotere brei van taken, verantwoordelijkheden, verwachtingen en hectiek door de waan-van-de-dag. Het enthousiasme slaat om in wanhoop en onmacht.

Maar een beetje gedreven teamleider geeft niet op. Die heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor het (vaak onuitgesproken) áppel wat er door de laag boven én de laag onder wordt gedaan. Die gaat nog harder werken en nog meer haar of zijn best doen om daar effectief mee te dealen.

Ze werken over. Ze vliegen van hot-naar-her. Ze doen 50 dingen half en niets lukt echt. Ze krijgen op hun kop van thuis. En ze vertellen zichzelf dat zij de schuld zijn. Dat zij falen, dus beter hun best moeten doen. Zo wordt het moeras steeds groter, neemt de vermoeidheid en onzekerheid toe en raken ze gedesillusioneerd.

Ik vergelijk deze leidinggevenden met een ouderwetse centrifuge. Ze gaan steeds harder draaien. En dat kan lang goed gaan, totdat ze uit de bocht vliegen. (het zijn overigens niet alleen vrouwelijke leidinggevenden die uit de bocht vliegen :).

Deze struggle zie ik in zoveel organisaties terug komen. Hoe komt dat nu?

Onduidelijke kaders

De huidige trend is dat doelen, kaders en targets niet vastliggen. De baas bepaalt niet, maar geeft jou de ruimte en het vertrouwen om zelf uit te zoeken. Dat lijkt fijn en ruimhartig.

Maar het resultaat is vaak onzekerheid en faalangst. Jij gaat er opeens over. Maar hoe bepaal je je keuzes? Welke prioriteiten kies je als er zoveel werk op je afkomt? Wie bepaalt of wat je doet het juiste is? Hoe weet je of je genoeg doet en genoeg bent?

Toen je nog expert in je vak was, wist je dat wel. En kon je dus op jezelf vertrouwen. Maar nu is alles nieuw, onzeker en onduidelijk.

Dit geeft zoveel leidinggevenden spanning, stress en een immense twijfel en onzekerheid. Veel leidinggevenden zijn niet gelukkig. En als dat te lang duurt – vlieg je uit de bocht.

Gelukkig zijn er bazen en HR-managers die dit signaleren en hulp inroepen

En dan ga ik samen aan de slag. Want je vliegt niet uit de bocht als je weet hoe de weg loopt, als je gecontroleerd rijdt en als je vertrouwen hebt dat je de goede dingen doet. Visie en vaardigheden zijn dus cruciaal. Leidinggeven gaat over inzicht hebben waaruit je wilt kiezen en om de moed om keuzes te maken. Over jezelf kennen en voelen dat je goed genoeg bent. Om te vertrouwen op het proces en op het aandeel dat jij daarin levert.

Door met de beste versie van jezelf de weg te vinden. En soms heb je daar hulp bij nodig. Als je uit de bocht vliegt, is nog harder rijden geen oplossing. Dat hebben deze beide dames wel begrepen. We zijn dezelfde dag begonnen.

Waar begin je?

De eerste stap is fit worden en je weg vervolgen. De auto helemaal aan de kant zetten, is voor beiden niet nodig. Hun uitdaging wordt om al rijdend te ontdekken hoe je de weg kan vinden. Ik help ze om sterk te worden in hun kop, hun vaardigheden en hun handelen. Want door de beste versie van jezelf te worden, kun je met zelfvertrouwen het stuur van je leven en werk in handen nemen. Ik heb respect voor de moed van beider bazen om te zeggen ‘we gaan hier hulp bij vragen’.

Want we laten teveel leidinggevenden in bedrijven en organisaties uit de bocht vliegen. Met alle gevaren, frustraties en kosten tot gevolg. Laten we daarmee stoppen. Geef hardwerkende ambitieuze leidinggevenden de kans om als sterk leider hun weg te volgen.

Een volgende stap

Overigens zijn er ook bedrijven die deze trend zien en hier vóóraf goed op inspelen. Bij een groot technisch productiebedrijf werken vijf teamleiders aan Sterk Leiderschap. Zij werkten jarenlang in de uitvoering en zijn de toppers in hun vak. Dáárom zijn ze op leidinggevende posities gezet. De CEO van dit bedrijf erkent dat leidinggeven een ander vak is, dat om anders denken en doen vraagt. Hij wil dat deze vijf ook als teamleiders toppers worden. Dus hebben ze niet gewacht totdat ze eerst uit de bocht vliegen. Ze gunnen deze mannen en vrouwen de kans om te leren en te ontwikkelen. Om uit te groeien tot de sterke leiders die dit productiebedrijf nodig heeft. Ik leer hen wat leidinggeven is, en wat ze ieder persoonlijk nodig hebben. Zo worden ze de beste versie van zichzelf worden zonder uit de bocht te vliegen.

Over de schrijver
Heleen ondersteunt teams en hun leiders met concreet inspireren bij de ontwikkeling van hun teamleiderschap. Het gaat over mindset, skills en gedrag.
Reactie plaatsen