Persoonlijk verantwoordelijkheid gaat over jou en mij

Missie

Ik was achttien en liep door de winkelstraat van Zwolle. In de massa zag ik opeens een boze, schreeuwende vrouw. Mensen draaiden hun hoofd om, om naar haar te kijken. Maar het ergste kwam nog. Want ze sleurde een jongen van dertien jaar met zich mee aan een ketting. Aan een hondenketting…

Ik voelde angst, verbijstering en misselijkheid in mijn buik. Vreselijk.

En niemand deed iets. Niemand!

Ik ook niet… Er schoot van alles door mijn hoofd, maar ik durfde niet. Ik sprak me niet uit en ik sprak deze vrouw niet aan. 

Die ervaring ben ik nooit meer vergeten. Want ik voelde me schuldig. Dat ik het had laten gebeuren. Dat ik deze jongen niet geholpen heb om een beter perspectief te krijgen.

Ik besloot dat het me niet meer zal gebeuren dat ik toekijk als mensen lijden of hulp kunnen gebruiken.


Waar het kan, wil ik iets betekenen. Ik wil niet aan de zijlijn staan.


- Heleen Siebert -

Tandemkracht faciliteert leiderschap in teams door het eerlijke gesprek

Wij zijn Tandemkracht

Tandemkracht faciliteert leiderschap in teams

door het eerlijke gesprek

Heleen Siebert van Tandemkracht faciliteert samenwerking in teams

Vanuit de jeugdhulpverlening met 'moeilijk opvoedbare jongens' heb ik geleerd om persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen. Om je niet te verschuilen achter een slechte jeugd, maar keuzes te maken in je eigen leven en zo de controle te krijgen. Aanspreekbaar te zijn en je naar anderen uit te spreken. Door sterk te worden in hoe je denkt en wat je doet, kun je het stuur van je leven zelf in handen nemen.


Al snel werd ik teamleider. Ik ontdekte daar dat persoonlijke onafhankelijkheid slechts de helft van succes is. Immers, je hebt het in teams en organisaties wel met elkáár te doen. Dat werkt onvoldoende als iedereen zijn eigen plan trekt.


 Het fascineert me hoe sommige teams een soort talentenfabriekje zijn; hun samenwerking maakte van ieder individu tot een topper. Zij brengen elkaar en de organisatie in ontwikkeling. Het is een feest om met hen te werken. 


Tegelijkertijd zijn er ook teams waar mensen mopperen, roddelen en hun energie verliezen. Het ontbreekt aan afstemming en verbinding en ik mis er de persoonlijke verantwoordelijkheid die ik zo belangrijk vind. Ik wilde weten hoe dat zat en hoe je dat kan veranderen. Ik leerde veel over groepsdynamica en leiderschap - en over de wisselwerking daartussen.


In de rol van coach ging ik leidinggevenden en medewerkers begeleiden om in werksituaties de beste versie van zichzelf te worden. Het werd steeds meer mijn passie om de zelfverantwoordelijkheid van mensen te stimuleren en ze te helpen het contact met anderen te optimaliseren. Ik verdiepte me in systeemcoaching en het bespreekbaar maken van de onderstroom in teams. 

'Met Tandemkracht werken wij aan een wereld waarin teams en organisaties een veilige en inspirerend houvast zijn waardoor beweging mogelijk wordt en perspectief voor de toekomst ontstaat. 

Heleen Siebert van Tandemkracht gaat samen met jou voor optimaal resultaat

Voor het team Leiderschap heb ik binnen de politieacademie van de Nationale Politie 12 jaar mijn expertise ingezet. Als trainer maakte ik inspirerende programma’s voor het ontwikkelen van moedige politieleiders. Steeds weer zag ik het belang van het eerlijke gesprek aangaan. Over wie je zelf bent en wat je te doen hebt. Over wat er in je team speelt en waar teamleden op aanspreekbaar zijn. Over de koers die de organisatie vaart en de impact die dat heeft op mensen. 


Ik heb geleerd om kritische vragen confronterend maar met compassie te stellen. En zo mensen bewust te maken dat het leven vraagt om zelf je persoonlijke verantwoordelijkheid nemen en niet aan de zijlijn te blijven staan. Mij kenmerkt de vraag: wat kan jij zelf doen om perspectief te creëren?


'Kan niet' is geen optie in mijn begeleiding. We gaan samen voor het optimale resultaat en als jij opgeeft, sleep ik je verder. Ik blijf naast je staan, net zo lang tot je stevig verder kunt.


Tijdens mijn werk binnen de politieacademie ben ik part-time gaan ondernemen. Dat gaf me de kans om nog meer teamleiders te helpen die worstelen met hun teams. Elke team wil graag werken vanuit flow en ambitie. Maar soms zie je niet meer waar de kansen liggen. De processen blijken taaier dan je dacht, terwijl je al zoveel geprobeerd hebt. Dan helpt het als er iemand meedenkt. En samen met jou en je team het eerlijke gesprek voert. Vanaf 2019 ben ik fulltime inzetbaar vanuit Tandemkracht. 


Ik wil iemand zijn die houvast biedt maar ook beweging in gang zet. Zodat er een veilig werkklimaat ontstaat waar mensen kunnen groeien en ontwikkelen. Dat doe ik met passie. Daar zit ook mijn kracht. Doordat ik me uitspreek en aanspreek. En doordat ik zelf aanspreekbaar ben.


Want ik kies ervoor om niet aan de zijlijn te staan. We gaan er met elkaar voor.

Waar staat Tandemkracht voor

  • Betrokkenheid

Betrokken zijn betekent dat ik naast je sta en dat we het samen doen. Dat ik bereikbaar en beschikbaar ben en flexibel inspeel op wat er nodig is. Dat ik je pas loslaat als jij verder kan. Dat ik in verbinding blijf en met compassie zeg en doe wat nodig is.

  • Pragmatisch

Pragmatisch zijn betekent dat we werken aan wat realistisch en haalbaar is binnen jouw situatie. Geen zweverig gedoe of luchtkastelen, maar nuchter en direct toepasbaar. Het is zoals het is, dus wat heb je nodig om morgen ook echt vooruit te kunnen. 

  • Confronterend

Confronterend zijn betekent dat ik zeg wat ik zie. Dat is niet altijd leuk, maar wel helpend. Je wordt de beste versie van jezelf als je de waarheid onder ogen durft te zien. Als het confronterend mag zijn, kunnen we concreet en met compassie kijken wat er nodig is om te groeien en boven jezelf uit te stijgen. 

  • Oplossingsgericht

Oplossingsgericht zijn betekent dat ik met jou wil ontdekken welke praktische handvatten de verandering mogelijk maken. We bepalen waar je nu staat en waar je heen wilt. Want als je dat weet, kun je bepalen wat je wilt doen om één stap verder te komen. Vaak weet je de oplossing zelf wel en anders heb ik ook een hele rugzak vol waar we uit kunnen putten. 

Tandemkracht en persoonlijk verantwoordelijkheid

Persoonlijk verantwoordelijk

Persoonlijk verantwoordelijk gaat over jou en mij. Dat ik me volledig inzet en committeer aan ons traject. Verantwoordelijk ben voor de kwaliteit die ik lever en aanspreekbaar ben. Ik wil de beste versie van mezelf geven in wat ik doe. 

En het gaat ook over jou, want jij kunt alleen sterk worden als jijzelf daar de verantwoordelijkheid voor neemt. Jouw keuzes maken wie je bent en daar ben jij persoonlijk aanspreekbaar op.


Certificeringen en specialisaties 

● ORSC

● Deep Democracy

● Holding Space

● Gecertificeerd Insights Discovery Practioner

 

● 1e graads docent

● Gecertificeerd eCoach

● Senior trainer

● Onderwijsontwikkelaar

arrow_drop_up arrow_drop_down