Waarom doe jij wat je doet?

Samen met @ValerieWillemse ben ik aan het ontdekken wat mij drijft in mijn werk.

Waarom ik doe wat ik doe

Wat is mijn reden, mijn why? Waarom wil ik zo graag mensen leren om de beste versie van zichzelf te worden? Waarom vind ik het belangrijk dat zij zelf het stuur van hun werk en leven in handen kunnen nemen?

Ik heb vaker teruggeblikt in mijn leven. En ik vind het elke keer weer fascinerend hoe bepalend zo’n persoonlijke geschiedenis is voor je handelen van vandaag. Ook in mijn why blijken storys uit mijn leven zoveel impact te hebben.

Waarom ik doe wat ik doe, is geworteld in mijn gezin. Mijn vader had een diepe, basale overtuiging had dat hij er eigenlijk niet mocht zijn. Dat hij niet goed genoeg was, ondanks alles wat hij probeerde. Hij had het tot zijn levensdoel gemaakt om de fouten van zijn vader in de oorlog goed te maken. En daarmee droeg hij een schuld die hij nooit kon vereffenen.

Hij gaf alles, maar had een niet-aflatend gevoel dat hij te kort schoot en er niet mocht zijn. Dit gevoel van “ik ben niet goed genoeg” leidde al vroeg tot zijn dood. Als kind voelde ik zijn worsteling en zag ik zijn verdriet en onmacht, al werden er toen nog geen woorden aan gegeven.

Na zijn overlijden schreef mijn oom een boekje over mijn vader met de titel: “Je mag er zijn”. Hiermee verzamelde hij verhalen over hoe betekenisvol mijn vader was geweest voor anderen. Het was zo veel, maar mijn vader had het nooit gevoeld.

Mijn realisatie

Ik realiseer me nu pas hoe deze pijnlijke ervaring mij motiveert om mensen met compassie te laten kijken naar zichzelf. Om in mijn werk gedreven, maar ook luchtig te werken aan iemands kracht én onmacht. Ik wil mensen leren om het leven makkelijker en met meer vertrouwen te leven, hen handvatten reiken om te groeien, maar ook te lachen om wat nog niet lukt. Omdat ik geloof dat de balans tussen groei en zelfacceptatie leidt tot de beste versie van jezelf.

Mijn keuze voor het werken met jongeren in moeilijkheden begrijp ik nu beter. Maar ook mijn gedrevenheid en intentie als coach en trainer. Ik wil met je kijken hoe je de beste versie van jezelf kunt worden – door de realiteit te omarmen, jezelf te accepteren en te werken aan groei en vakmanschap.

Ik geloof dat je leuk bent zoals je bent. Met al je potentie en beperkingen – daarmee heb je al zoveel om blij mee te zijn en ben je goed genoeg om er te mogen zijn. En tegelijkertijd geloof ik dat je nog zoveel meer kunt leren en oplossen. Dat je verder kunt komen, dan waar je nu staat. Dat jij én je omgeving nog zoveel beter kunnen worden als jij groeit. Want je hebt een enorme impact.

Dus daag ik je uit om aan de bak te gaan

Om sterker te worden in je kop, in je skills en in je gedrag. Ik bevraag, confronteer, ondersteun en motiveer je. Iedereen kan voorbij de onmacht en onzekerheid, op weg naar de beste versie van zichzelf. Jij ook. Daar geloof ik heilig in. Dus ik klap voor elk succes dat je haalt.

Daarom hou ik zo van het coachen en trainen van mensen die keihard hun best doen op het werk. Die proberen het beste uit zichzelf en de situatie te halen. En die graag beter willen worden in hun vak. Maar ook worstelen met ‘hoe dan’.

De liefde voor mijn vader is tot brandstof geworden om mensen te laten ervaren dat het leven licht en luchtig kan worden. Dat je gevoel van ‘niet-goed-genoeg-zijn’ geen blijvende worsteling hoeft te zijn. Dat jij mag er zijn en dat ontwikkelen leuk is – en geen straf omdat je niet goed genoeg zou zijn. Dat jij in staat bent om krachtig te sturen in je werk en je leven.

We doen het samen. Ik loop een stukje met je mee – en ik blijf naast je staan, net zo lang tot je verder gaat – als beste versie van jezelf.

Waarom doe jij wat je doet?

Over de schrijver
Heleen ondersteunt teams en hun leiders met concreet inspireren bij de ontwikkeling van hun teamleiderschap. Het gaat over mindset, skills en gedrag.
Reactie plaatsen

Wil je een team dat zonder gedoe functioneert? Ik help je. Met:


●   de 6-daagse Leiderschapstraining Vanzelfsprekend UitAanAfspreken voor teamleiders

●   het Teamtraject: een intensief traject voor je hele team

●   de 1-op-1 Coaching: individuele begeleiding voor sterk teamleiderschap

●   mijn Online programma: hapklare tools om je team een boost te geven

●   het ontwikkelinstrument Insights Discovery voor direct inzicht in de teamkwaliteiten én de valkuilen