Je bent geen smurf (maar wel blauw)

“Let op Leeuw: Collega’s, klanten en managers veroorzaken spanning. Laat jouw ene wens uitkomen, zonder water bij de wijn te doen. Toon gezond verstand als het om geld gaat: investeer in kansen, maar controleer je privé uitgaven.”

Ik moet hardop lachen als ik mijn weekhoroscoop lees. Alles klopt. Logisch, want de tekst is zo geschreven dat zoveel mogelijk lezers zich erin herkennen.

Grote kans dat de voorspellingen uitkomen.

En dat is precies de kritiek die ik hoor over Insights Discovery

“Gaan mijn medewerkers zich niet gedragen naar hun kleurenprofiel?
Hoe voorkom ik dat teamleden zich achter hun kleur verschuilen?
Hoe koosjer is het om Pauline te reduceren tot de kleur Blauw. Ze is toch geen smurf?”

Samengevat: Hoe betrouwbaar is zo’n profiel?

Persoonlijk denk ik daar heel pragmatisch over. Insights Discovery is een middel om dieper en verder te kijken. Een microscoop en sterrenkijker ineen.

Je kijkt op een nieuwe manier naar wie jij bent, hoe je collega’s zijn en hoe je hier de komende tijd op afstemt.

En dan bereik je mooie dingen.

Zelfinzicht en bewustwording, bijvoorbeeld

Je maakt je eigen en andermans gedrag bespreekbaar. En dat is de turboknop voor groei en ontwikkeling: van het individu, van het team én van de organisatie.

En ook: meervoudig kijken

Insights geeft een bredere kijk op de realiteit. Je ziet de hele diamant, in plaats van slechts de facetten die het licht weerkaatsen. Dat helpt je om betere, kansrijke beslissingen te nemen.

Plus: accountability

Elke kleur-collega is verantwoordelijk voor zijn gedrag. Maar dat ontslaat niemand van de verantwoordelijkheid om aanspreekbaar te zijn op gewenst gedrag. Insights helpt je om daar concrete afspraken over te maken.

Eigenaarschap, niet te vergeten

Insights Discovery daagt je uit om het allerbeste te geven aan het team. Je draagt bij met nog meer wijsheid en resultaat. Bovendien geeft Insights Discovery fantastische tools om dat samen voor elkaar te krijgen. Zonder elkaar in de haren te vliegen.

“Maar ik kan dus net zo goed een horoscoop gebruiken?”

Als je denkt dat het werkt: doen. Maar ik vermoed dat je wel beter weet 😉

  • Insights Discovery is een psychologisch ontwikkelinstrument, gebaseerd op het werk van Carl Gustav Jung. De basis is een lijst van 25 meerkeuzevragen. Aan de hand van je antwoorden ontstaat een persoonlijk kleurenprofiel. De vierkleurentaal is overzichtelijk en eenvoudig. Daarom is het ook de ideale tool om snel de diepte in te gaan: je snapt elkaar direct.
  • Het voordeel van Insights Discovery is dat dit profiel uitsluitend door een deskundige afgenomen mag worden. En pas na de toelichting van de professional krijg je je profiel. Zo voorkom je dat de uitkomst een eigen leven gaat leiden. En je zorgt ervoor dat je mensen er écht wat mee kunnen.

Kortom

Ik vind Insights Discovery een mooie tool die de gedragsvoorkeuren van mensen analyseert en dit in een kleurenmodel weerspiegelt. het is een middel voor teamcommunicatie en -optimalisatie.

Mensen herkennen zich in het profiel, ze begrijpen beter wat ze doen en waar dat mee te maken heeft.

Voor je het weet, wordt er weer hardop gelachen in je team.

Over de schrijver
Heleen ondersteunt teams en hun leiders met concreet inspireren bij de ontwikkeling van hun teamleiderschap. Het gaat over mindset, skills en gedrag.
Reactie plaatsen

Wil je een team dat zonder gedoe functioneert? Ik help je. Met:


●   de 6-daagse Leiderschapstraining Vanzelfsprekend UitAanAfspreken voor teamleiders

●   het Teamtraject: een intensief traject voor je hele team

●   de 1-op-1 Coaching: individuele begeleiding voor sterk teamleiderschap

●   mijn Online programma: hapklare tools om je team een boost te geven

●   het ontwikkelinstrument Insights Discovery voor direct inzicht in de teamkwaliteiten én de valkuilen