Wat was - is niet meer. Wat gaat komen - is nog niet. Help!
6 min. leestijd

Wat was - is niet meer. Wat gaat komen - is nog niet. Help!

In januari volgde ik een driedaagse cursus Holding Space. Toen kon ik nog niet weten hoe nodig ik dit zou hebben. 

Holding Space

Holding Space gaat over ruimte bieden voor jezelf en anderen in verandering. Jezelf en anderen dragen als het spannend en onzeker is. Niet oplossen, fixen of veranderen: maar een nest bieden zodat gebroed kan worden. Bewust en met aandacht de betrokkenen en de omstandigheden ondersteunen – zodat het proces er kan zijn.

Je kunt het vergelijken met de transformatie van pop naar een vlinder. Daar is ‘rijpingstijd’ voor nodig; de fase van de cocon. Die tussentijd kun je niet versnellen of afkappen. Je kunt het niet overslaan of de cocon openknippen. Een vlinder ontstaat als het proces dat ervoor nodig is, er mag zijn. Holding Space is die tijd en ruimte bieden voor de groei in transformatie.

Ik wil al een vlinder zijn

Na een aantal weken Corona weet ik het opeens: ik gun mezelf geen holding space. Ik vind dat ik al de vlinder moet zijn. NU! Ik moet schitteren en krachtig zijn. Altijd, dus ook in deze crisis.

Onbewust heb ik mezelf die opdracht gegeven. Al vanaf de eerste dag lockdown. Want met mijn gele en rode energie ben ik vooral het type ‘van kansen zien én actie ondernemen’. Dus als er iets spannends gebeurt – zoals de lockdown door Corona – zeggen de stemmetjes in mij: ‘laat geen moment onbenut om dit succesvol te maken‘. Ik eis van mezelf dat ik in no-time de allerbeste versie van mezelf ben – ook in deze nieuwe situatie.

Dit patroon ken ik goed. Ook in mijn eerste baan als leidinggevende gaf ik mezelf niet de ruimte om het te léren – ik wilde de allerbeste zíjn. Gelijk vanaf het eerste moment.

Misschien herken jij dat ook? Dat je het zo graag goed wil doen? Zeker als leidinggevende – je voelt je verantwoordelijk voor de mensen en de resultaten. En zo stap je onbewust in je overlevingsstrategie. Het koste me als startend teamleider letterlijk een halve vinger. En nu – 25 jaar later – doe ik het wéér. Ik leg mezelf opnieuw die druk op.


Podcast episode over ‘het ondertussen’
N.B. de audio is in het begin helaas niet super. De inhoud des te meer 😉

Geel-rode energie

Mijn overlevingsstrategie heeft een rood/gele kleur. Deze kleurenenergie staat bij Insights Discovery voor daadkracht: resoluut, doelgericht en ambitieus en voor optimistisch, flexibel en overtuigend. Deze voorkeuren helpen mij enorm om vooruit te komen.

Maar zijn tegelijkertijd meedogenloos in oordelen en afrekenen. Dus hoor ik voortdurend stemmetjes in mijn hoofd: “Meer actie. Harder werken. Efficiënter en effectiever. Andere mensen weten misschien niet wat ze aanmoeten met zo’n periode. Maar ik toch wel! Kom op anders komt het nooit goed (met mijn bedrijf, mijn gezin, mijn leven)”.

Dit zijn de woorden die ik ongewild, maar KEIHARD tegen mezelf zeg. Dit is mijn rode en gele energie op een slechte dag. Dit is wat ik als extraverte persoonlijkheid doe in crisistijd.

Even terug naar begin 2020. Het gaat super: veel werk, succesvolle sessies, inspirerende contacten, mooie resultaten, groeiend zelfvertrouwen. Hier hou ik van! Het leven voldoet aan de ingrediënten waar ik met mijn rode en gele voorkeur goed op ga.

16 maart komt de wereld tot stilstand. Geen trainingen – geen werk – geen inkomen. Wat normaal was – is met een knal voorbij. Wat was – is niet meer.

Er breekt een nieuwe fase aan. Onzekerheid, onduidelijkheid, teleurstellingen. Zoiets vraagt om stilte, observatie, naar binnen keren, bezinning, herijken van focus. Zaken die aansluiten bij blauw en groen gedrag – wat ik niet vanzelfsprekend doe.

Wat doe ik wel? Ik val terug op mijn rode en gele energie. Zo snel en veel mogelijk in beweging – de beste versie van mezelf worden door keihard te werken. Mijn voorkeur is DOEN.

Dus jut ik mezelf op. En anderen – zoals mijn kinderen – ook. Ik zet volop mijn rode resultaatgerichte en gele inspirerende energie aan: ‘aan de slag, verspil geen minuut, doe de belangrijkste en beste dingen, dit zijn kansen, hop, hop, hop’. Werken, werken, werken – dat is mijn antwoord bij crisis.

Dus zit ik van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat achter de computer. Online profileren, nieuwe producten, inhoud verbeteren, LinkedIn post maken. Alles met als doel: de beste versie van mezelf worden – óók in deze Corona-tijd.

Maar.. het lukt niet. Ik voel me nog niet de vlinder. Het is niet zo eenvoudig. Niet alles is zomaar een nieuwe succes. Hoe hard ik ook werk, alle consequenties van Corona heb ik nog niet verslagen.

Ik ben nog een cocon

Daardoor groeit mijn onzekerheid. “Doe ik de juiste dingen? Kan ik het wel? En vooral… ben ik wel goed genoeg?” Vragen die knagen – maar waar ik me geen tijd voor gun. Immers, mijn motto is DOEN – en niet STILSTAAN.

Terwijl dat misschien wel is wat ik nu het meest nodig heb. Stilstaan bij wat er is en wat ik voel. Onmacht, paniek, onzekerheid en twijfel aankijken. Me realiseren dat deze crisis niet zo snel op te lossen is en dat heel veel mensen zoekende zijn. Dat wij – en ik dus ook – opnieuw moeten groeien. Dat ik nog maar een pop ben, op weg in mijn cocon en in transformatie naar een vlinder.

Ik vind het lastig om in die cocon te zijn – het is een soort vacuüm dit ‘ondertussen’. Terwijl ik met mijn rood-gele energie altijd zo dapper ben en er altijd in geloof dat alles goed komt, ben ik het nu soms even kwijt. Ik weet niet hóe het goed komt. Of het goed komt. Wanneer. En hoe dan? Ik voel geen vaste grond onder mijn voeten. En dat is eng. Ik werk wel hard, ben druk aan het watertrappelen, maar ik kom (nog) niet aan vaste wal.

Groen-blauwe energie

Hoe geef je leiding aan jezelf in deze tijd? Voor mij persoonlijk betekent dat bewust inzetten van mijn groen-blauwe energie. Zelfzorg, stilstaan en onderzoeken, bezinning en reflectie. Groene en blauwe energie is introversie. Naar binnen keren. Nadenken, overdenken, mijmeren. In stilte zijn. Schrijven. Wat voel ik? Wat wil ik? Wat kan ik?

Dat vind ik lastig, want dan voel ik hem: de angst dat ik niet goed genoeg ben. Mijn oude, essentiële angst die me soms zo kan gijzelen: ‘ik ben nog geen vlinder, dus niet oké’. Dit gevoel ken ik zo goed. Het verlamt me. Dus probeer ik het vóór te blijven door heel hard te rennen. Door zo snel mogelijk van pop uit te groeien tot vlinder.

Maar een cocon in wording heeft tijd nodig. Het rijpingsproces is de ruimte waarin je er alleen maar hoeft te zijn en het niet hoeft op te lossen. Geen actie naar buiten, maar aandacht naar binnen.

Dat is wat groene en blauwe energie bijdraagt. Ook in teams. Als leidinggevende benut je bewust de processen rondom zorg, aandacht, harmonie, detail, verdieping, onderzoek, precisie, stilstaan bij de feiten, beschouwen. Introverte energie naast extraverte energie. Aandacht voor voelen en denken naast actie en expressie.

Zijn in ‘het ondertussen’

Ik verlies – werk en inkomen. Ik voel me geïntimideerd – door prachtige vlinders die al wel rondvliegen; collega’s die juist nú zo succesvol zijn. Ik ben zoekende – voor mij is nog niet zichtbaar hóe het goed komt.

Die onrust, spanning, angst en onveiligheid perst mij in mijn oude patroon van het geel-rode, van ‘druk’ te zijn. Maar daar kom ik niet mee vooruit. Druk zijn is niet de oplossing. Harder watertrappelen helpt nu niet.

Op mijn rug liggen en drijven wel. Stilstaan, aanwezig zijn en bewust voelen wat er is. Verbinding maken met mezelf en met anderen, mijn zorgen en onzekerheid toelaten. Dit onderzoeken en delen, me laten inspireren en steunen, om hulp vragen. En ik zie dat de teams waar ik mee werk, dit nu ook nodig hebben.

De cocon-fase bij de ontwikkeling van pop naar vlinder wordt bij Holding Space het ‘ondertussen’ genoemd. De fase waarin ’niet weten’ is. Waar de potentie al wel verscholen is (immers in de cocon is alles al aanwezig om vlinder te worden), maar waar dit nog niet zover is. Wat was – is niet meer, en wat gaat komen – is nog niet.

Het inzetten van die energievoorkeur uit Insights Discovery helpt om rust te vinden in dat niet weten. Mijn natuurlijke rood/gele neiging tot ‘druk werken’ wissel ik bewust af met groen/blauw. Zo kies ik voor gedrag dat past bij holding space. Ik ga fietsen en wandelen, sparren met collega’s, mijn twijfels delen, mediteren, een leerzaam boek lezen, schrijven.

Niet handelen en fixen, maar het proces mogelijk maken om van het ene naar het andere te komen. In die ruimte ontstaat die beste versie van mezelf. Groei ik uit tot vlinder. Ik voel weer het vertrouwen dat ik alles in me heb om een kleurrijke vlinder te worden. Genoeg geel en rood, maar ook groen en blauw.

Kleurrijke ontwikkeling

De voorkeurskleuren van Insights Discovery zijn concrete tools om in deze transformatie van Corona houvast en veiligheid te vinden. Hoe kleurrijker ik handel, hoe kleurrijker mijn vlinder straks. Een spannende en mooie tijd

Ik leer. Ik groei. Ik bloei.

Doe jij mee? In mijn webinar Wendbaar Leidinggeven ontdek je jouw persoonlijke recept en de behoefte van jouw team.

Leer bewust jouw kleuren inzetten waardoor je jezelf draagt. Met jouw kennis van Insights Discovery ga je sterker door deze transformatietijd heen. Doordat jij glashelder weet wat jou helpt ‘in het ondertussen’ groei je uit tot de beste versie van jezelf. Door te schakelen in de kleuren ben je in staat om je team door deze transformatiefase te loodsen.

Sluit daarom aan bij mijn webinar Wendbaar Leidinggeven. Hier ontdek je jouw eigen voorkeursgedrag en jouw persoonlijke recept voor een succesvol team. Klik hier voor meer informatie.

Over de schrijver
Heleen ondersteunt teams en hun leiders met concreet inspireren bij de ontwikkeling van hun teamleiderschap. Het gaat over mindset, skills en gedrag.
Reactie plaatsen

Wil je een team dat zonder gedoe functioneert? Ik help je. Met:


●   de 6-daagse Leiderschapstraining Vanzelfsprekend UitAanAfspreken voor teamleiders

●   het Teamtraject: een intensief traject voor je hele team

●   de 1-op-1 Coaching: individuele begeleiding voor sterk teamleiderschap

●   mijn Online programma: hapklare tools om je team een boost te geven

●   het ontwikkelinstrument Insights Discovery voor direct inzicht in de teamkwaliteiten én de valkuilen